U vrelim letnjim danima sočna lubenica za mnoge predstavlja omiljeni desert i način da se izbegnu neželjeni efekti nesnosnih vrućina. Pored toga što je mnogima omiljeno osveženje, lubenica je poznata kao izvor vitamina, antioksidansa i minerala, a njenom lekovitošću bave se najpoznatije svetske studije iz oblasti zdravlja i ishrane. U susret letu, predstavljamo vam „pijanu“ lubenicu – poslasticu koja će vam svakako popraviti raspoloženje.

Sastojci

lubenicu

– 1 lubenica srednje veličine (najbolje 3-5kg), mada, može i veća ali će vam u tom slučaju biti potrebno više alkohola

– alkohol po izboru (po originalnom receptu najbolje je koristiti votku ili beli rum, ali se može pripremati i sa drugim vrstama alkoholnih pića).

Za lubenicu od 5 kg dovoljno je 250-500 ml alkohola, prema čemu sami možete odrediti neophodnu količinu u zavisnosti od broja ljudi koji će konzumirati i njihove „otpornosti“ na alkohol.

Priprema

lubenicu

Operite lubenicu, a nakon toga na njoj izrežite otvor u obliku trougla, kruga ili kocke. Kašičicom izvadite malo unutrašnjosti lubenice, a sok koji će isteći sečenjem odlijte u drugu posudu.

U izdubljenu lubenicu nalijte votku (ili neki drugi alkohol), a zatim je zatvorite delom koji ste sa nje izrezali.

Nakon ovih radnji odložite lubenicu u frižider (najbolje je hladiti je tri do četiri  sata ili duže).

Serviranje

Postoje dva načina kako možete servirati ovu poslasticu:

  1. Ohlađenu lubenicu isecite na kriške i tako je poslužite.
  2. Izrežite unutrašnjost lubenice, zatim je izmiksujte i dodajte sok koji je istekao prilikom sečenja. Nalijte sav sadržaj u čaše , dodajte leda, po želji malo bobičastog voća (jagoda, malina, kupina…) i list mente.

Nakon ovih postupaka sve što vam preostaje je da uživate.

NAPOMENA!

Lubenica vrlo brzo upija alkohol, stoga s količinom budite oprezni. Najbolje je da prvi put krenete s manjom dozom alkoholnog pića, jer cilj konzumacije ove osvežavajuće poslastice, bez obzira na njeno ime, svakako nije opijanje i negativne posledice koje ono donosi.

Filip Gajić

Autor: Filip Gajić

Žurnalista – terorista sa životnom devizom: Kom obojci – Tom i Džeri.