Kao i svaka ljubav, tako i ljubav prema muzici stvara zavisnost od nečega ili nekoga. Jedna od dijagnoza jeste navučenost na gramofonsku iglu – savremenici smo vinil renesanse.

Svaka kulturološka epoha dolazi do trenutka vraćanja nekim od starih „načina“, ali talas povratka gramofonskim pločama u svetu, koji je odavno pokoren digitalnim, jeste jedinstven primer vraćanja stare tehnologije u mainstream tokove. Nameće se pitanje: Koja je tajna ponovnog buđenja vinila nakon dve decenije života na infuziji? Zašto bi neko trošio mnogo više vremena i novca (znajući koliko su česte izjave da smo nešto svi u poslednje vreme i bez jednog i bez drugog) da bi prikupio pristojnu kolekciju ploča? Racionalan odgovor nudi naučno objašnjenje vinila kao najkvalitetnijeg prenosioca zvuka. Analogni format gramofonske ploče omogućava najbolji prenos originalnog studijskog snimka, iako podrazumeva tehniku koja gotovo da nije evoluirala već šest decenija! Prirodni zvuk je nemoguće neokrnjeno preneti u digitalnu formu, već se to konvertovanje izvrši sa određenom preciznošću, dok analogni format, sa gramofonskom pločom kao počasnim predstavnikom, može konvertovati pun zvučni talas. U toku slušanja se ova razlika ne može svesno primetiti, ali je naše uvo kao organ registruje. Tako, zvuk sa gramofonske ploče jeste onaj koji je potpun i na visini koja odgovara zvukovima iz prirode (šum reke, lišća, talasa i sl.), dok je neprirodno visoka digitalna frekvencija slušnom organu isto što i bol.

ploče 1

Ovo je bilo naučno objašnjenje, ali je ljudskom sentimentu mnogo bliže ono koje izdvaja pucketanje ploče za glavnu odliku njene magičnosti. Neretki su primeri u svetu gde radio stanice ubacuju u svoj program „analogne“ segmente navlačeći ljude na mit toplog pucketanja gramofonske ploče, iako radio format nije analogan.

Zbirke gramofonskih ploča jesu otelotvorenje nečijeg muzičkog ukusa, ali i opipljiva kolekcionarova vizija o sebi, razglednice intimnih sanjarenja. Naučnici su došli do zaključka da svi kolekcionari vinila dele složenu mešavinu karakteristika: ljubav prema muzici, opsesivno-kompleksivno ponašanje, akumulacioni poriv i detaljnost, selektivnost i diskriminaciju. Takođe je zanimljiva činjenica da, gledano po broju, u ovim taborima žene zauzimaju znatno inferiorniji položaj.  Dakle, dolazimo do zaključka da su frajeri oni koji češće izgovaraju naslovnu rečenicu: Hoćemo kod mene da slušamo ploče?

ploče 2

Ritual slušanja muzike na gramofonu sa svim svojim etapama: odabir horizontalno postavljenog albuma iz dugih redova kolekcije, pažljivo izvlačenje ploče iz omota, gotovo pobožno postavljanje iste na gramofon, spuštanje igle i prepuštanje pucketanju, okretanje strane nakon prosečnih 23min, stvorilo je od vinila simbol hedonističko-romantičnog čina. Pored daleko praktičnije varijante skidanja muzike sa neta, od koje deli samo click, neki ljudi biraju biti vinilofili. Na neki način se ovi poštovaoci kulture slušanja muzike mogu izjednačiti sa poklonicima religioznog kulta. U tom slučaju njihov kult je muzika, ploče su svete knjige u čijim je prorezima urezana kulturna istorija, gramofoni oltari, a mesta prodaje gramofonskih ploča uzavreli hramovi gde se puštaju sjajni rok, džez, bluz, funk albumi.

Najvažniji dan u svetu negovanja kulture slušanja vinila jeste popularni Record Store Day. On je prvi put održan 2007. u Engleskoj. Sada se svake godine obeležava širom sveta, svake treće subote aprila. To je dan kada čitavi sektori u prodavnicama ploča budu na akciji, kada izdavačke kuće u prodaju puštaju retka i specijalna izdanja, a ujedno i najplodniji dan za promociju vinil izdanja novih albuma.

vinil ploče

 

Žarišne tačke okupljanja poštovalaca gramofonskih ploča su berze, koje se kontinuirano održavaju i u Beogradu, na nekim mestima kao povremeni događaji, ali negde i sa ustanovljenom tradicijom. Pogledajte koje su to berze:

1.“Imago CUK“ Centar Urbane Kulture, Velika berza ploča, CD-a i audio opreme, Dečanska 14

2.“Mikser Audio Market„, audio berza i berza gramofonskih ploča, Mikser House, Karađorđeva 46

3.“http://, http://yugovinyl.blogspot.com„, Toplička 35

4.“Leila„, Kralja Petra 41

5.“Pinball Wizard records„, TC „Eurocentar“, Makedonska 30

6.“Žila shop“, Čumićevo sokače,https://www.facebook.com/ŽILA-SHOP-1639324989653389/timeline

7.“Good Times„, Dalmatinska 74, nastavak dugogodišnje Berze ploča u SKC-u


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Jelena Stepanović

Autor: Jelena Stepanović