Esencijalno, tj. etarsko ulje veoma dugo postoji i u većini slučajeva je potrebno izdvojiti dosta novca za malu količinu. Opet, s druge strane, veoma su korisna. Zavisno od upotrebljene biljke, mogu se koristiti: u medicinske svrhe, kao osveživač, kao dodatak kupki, masaže, čak i kao dodatak jelima. Kako da sami napravite svoje etarsko ulje? 

Pre nego što počnemo, odmah da napomenem da ne bi valjalo neprofesionalno napravljena ulja koristiti u medicinske svrhe. Takođe, s obzirom da su dosta koncentrisana bilo bi preporučljivo koristiti i kakvo „noseće“ ulje. Nažalost, izgubićete na kvalitetu ulja, ali ne mnogo.

1.

Prva metoda je i najjednostavnija metoda. Potrebno je da svežu biljku stavite u ulje i pustite da odstoji do nedelju dana. Kada se navrši tih nedelju dana, procedite smesu kroz bilo kakav filter. Može recimo i onaj za kafu, može i bebeća pelena. Nebitno je koju biljku koristite, to može biti lavanda, ruža, kora pomorandže, začinsko bilje, itd. Nebitno je i koje ulje koritite, samo imajte u vidu da što je neutralnije ulje, to više biljka dolazi do izražaja. Ono što je bitno je da posuda koju koristite bude zatvorena i da stoji npr blizu prozora. To može biti na primer neka tegla ili kutija za hranu. Naposletku, iscedak u vidu esencijalnog ulja se može uliti u neke fensi, ili neke ne tako fensi teglice ili bočice. Navijamo za bočice.

Essential-oil-bottle

Kad se istroši ulje, može unutra rakija za poneti.

Napomena: Ako ste se odlučili za pomorandžinu koru ili slično, poželjno je oljuštiti pomorandžu tako da onaj beli deo ne ulazi u ulje. Naravno, nemoguće je baš skroz eliminisati beli deo, ali što je moguće više. Pojedite posle toga pomorandžu svakako.

 2.

Drugi način je praktično isti kao prvi, samo što traje kraće i malo je naporniji. Potrebno je staviti šerpu na neki od naših ekstremno teško obnovljivih izvora energija, tipa ringla od šporeta. U šerpu treba sipati nešto ulja, ne malo, već oko prst dva (po osećaju), zatim staviti i biljke unutra. Zagrevati na tihoj vatri. Ovaj način je najbolje primenjivati za cvetove. Ukoliko stavljate ružu ili bilo koju cvetnu biljku, potrebno je odvojiti cvet od stabljike. Sistem se ostavi na tihoj vatri nekih 5-6 sati. Na svakih sat vremena je potrebno promešati i malo pritisnuti biljčice u ulju. Nakon toga, iscedite dobijenu smesu i sipajte je u bočice.

3.

Obradujte prababu uljem od belog luka

Ovo je najbolje koristiti za začine. Staviti biljke u omot od gaze, zatim tako umotane postaviti ih u vodu. Sve zajedno treba da se stavi da boravi na ringli pri tihoj vatri. Bilo bi idealno 24 sata, naravno ko ima toliko vremena za etarsko ulje – niko. Može i u etapama, samo kada pauzirate, prekrijte nečim sud u kojem se nalazi vaš minuli rad. Nakon toga vatom pokupite ulje sa površine vode i iscedite u bočice.

4.

Ako imate dovoljno volje, snage i pameti da budete hipi šizika metafizika, što bi rekao Rambo Amadeus, onda čitajte dalje. Vežite se, počinje hemija. Ovo je u stvari za entuzijaste koji žive sami ili za mlađe sestre i braću koji vole Brejking bed, a stariji su već sve grehove počinili pa im niko ne bi uzeo za zlo ni da zapale kuću.

Potrebno je posedovati ekspres lonac, ili kakvu šerpu sa bušnim poklopcem, ali da sem toga savršeno prijanja. Na deo ekspres lonca za ispuštanje pritiska potrebno je povezati crevo. To ne mora biti gumeno crevo, može biti i niz slamčica od plastike (ako ste dovoljno vešti da ih namestite tako da se ne raspadaju) i slično. Zatim, potrebna vam je kofa i još jedna manja i duboka činija. Kofa služi ka sistem za hlađenje, a posuda za prijem izolovane tešnosti.

aid34326-900px-Make-Essential-Oils-Step-8-Version-4

U lonac se sipa voda i stavi željena biljka. Nakon ključanja vode, para će krenuti da putuje kroz crevo. Prolazeći kroz sistem za hlađenje (kofu), ponovo će se kondenzovati i dobićete tečnost. Ovu tečnost je neophodno provući korz filtere. Tako ćete dobiti vaše ulje.

aDSC_2405

Ovako nešto…

Postoji još jedna verzija ovog postupka koja je manje više i pravi postupak za dobijanje etarskih ulja u industriji. Svakako, najbolji kvalitet od svih prikazanih načina ćete dobiti sa ovom metodom. Žene, majke, kraljice, dame, gospođe i gospođice koje poseduju pajp mogu iskoristiti pajp. One koje ne koriste lekovito bilje na ovaj način mogu se poslužiti i improvizacijom u vidu plastičnih flašica. Prednost pajpa – može da se zagreva.

Postupk je sledeći: sve je isto kao pre, samo što se biljka ne stavlja direktno u lonac. Crevo iz lonca se povezuje sa pajpom u koji se stavlja biljka. Zatim se pajp povezuje sa kofom za hlađenjem i dalje je sve isto. Ukoliko koristite pajp, njega takođe blago zagrevajte tokom procesa. Plastiku vas molimo da ne zagrevate. 

Uživajte!

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs