Fanove je prosle godine obradovala najava novih sezona posle 14 godina, a od januara 2016 imamo priliku da gledamo nastavak ove serije, koji se sastoji od 6 epizoda. Može li nastavak da opravda popularnost koju je serija stekla? U kom smeru će se odvijati priča u nastavku? Hoćemo li dobiti odgovor na do sada nerazjašnjena pitanja? Da li je ova sezona finale cele serije, ili samo uvod u tako nešto? To su pitanja koja su interesovala milione fanova. Poznato je da nastavci filmova ili serija nekada opravdaju očekivanja, a nekada budu totalni promašaj. Režiser Kris Karter je imao jako težak zadatak da nastavi tamo gde je pre 14 godina stao…

Vratimo se na početak. Serija je počela da se prikazuje 1992. godine, i do 2002. je prikazano devet sezona. Priča prati agenta FBI, Foksa Moldera, ko maestralno igra Dejvid Duhovni, opsednutog paranormalnim fenomenima, a ta opsesija je posledica otmice njegove sestre od strane vanzemaljaca kojoj je kao dečak prisustvovao. Da bi njegove istrage imale naučnu potporu FBI mu dodeljuje saradnika u vidu lekara i naučnice Dejne Skali koju tumači Džilijen Anderson. Ona je kao osnovni zadatak imala da opovrgne Molderove istrage ali i ona biva uvučena u svet paranormalnog, a kasnije biva i sama oteta. Zbog svega postaje mu verni saradnik u borbi za istinu. Molder koristi svoju poziciju u FBI i  da istraži otmicu svoje sestre i da nađe dokaze o zaveri u koju je umešana Vlada sa ciljem  saradnje sa vanzemaljcima u njihovoj nadolazećoj kolonizaciji Zemlje…

dosijex4

Ovako bi se ukratko mogla opisati radnja ove serije. Ali daleko od toga da je sve tako jednostavno. Serija je puna zapleta i neočekivanih obrta, i upravo zbog toga je i stekla ogromnu armiju fanova. Jedni su billi privučeni temom paranormalnih pojava, drugi temom o Vladinoj zaveri i postojanju vanzemaljaca, a treći čudnim odnosom između Moldera i Skali koji je prolazio kroz razne faze, a svi ostali fantastičnom kombinacijom svega toga. Ta konstantna neizvesnost, uvođenje novih likova, iznenadno pojavljivanje nekih za koje se mislilo da su nebitni ili već mrtvi dala je seriji jednu neizvesnost zbog koje su fanovi sa nesrpljenjem čekali svaku novu epizodu.

Može se reći da je serija podeljena na dve odvojene tematske celine: jedna tema su bili pojedinačni paranormalni slučajevi koje su Molder i Skali istraživali, cija tema traje jednu epizodu, a druga je bila tekuća priča oko otmica, eksperimenata i Vladine zavere koja se provlačila kroz ceo tok serije. Epizode nisu prikazvane tako da je u pitanju jedna tema, pa potom druga, već su izlazile naizmenično, tako da gledaci nikada nisu mogli da znaju o čemu se radi.

dosijex5

U prvih 5-6 sezona serija ima puno zapleta i obrta koji se gomilaju. Bilo da se radi o zaveri, otmicama, pojedinačnim slučajevima, odnosu Moldera i Skali- stvari su se komplikovale, kulminirale, zaoštravale bez konkretne naznake u kom smeru sve to ide, i kakav je odgovor na sve to. Ovo neprestano držanje u neizvesnosti fanovi su prosto obožavali, i njihova armija se povećavala.

U jednom trenutku, serija dolazi do prelomne tačke. Molder je konačno našao odgovore na pitanja o svojoj sestri i njenoj otmici, a i odnos između Moldera i Skali se takođe delimično razjašnjava. Ovo je vodilo maloj promeni u profilisanju glavnih likova, tako da serija tada beleži manji pad gledanosti. Takođe gotovo istovremeno dolazi do pogoršanja odnosa između Dejvida Duhovnog i Džilijen Anderson u  privatnom životu. Svima koji su se interesovali za seriju, ali i pojedinosti vezane za nju poznato je da odnos dva glavna lika u privatnom životu nije uvek bio na zavidnom nivou. Da li se to odrazilo na seriju – misljenja fanova su podeljena. U trenucima promene u ponašanju glavnih likova takođe postaje jasno, kada se pogledaju kritike serije i reakcije fanova, da se i fanovi ove serije mogu podeliti u dve grupe- na fanove serije od samog početka i fanove koji su to postali tek kada je serija doživela ogromnu popularnost.

U svetlu trenutnih događaja Dejvid Duhovni odlučuje da napusti seriju, na kraju sedme sezone. Skali ostaje, ali njena uloga više nije kao što je bila. U priču ulaze dva nova FBI agenta koja treba da nastave tamo gde su Molder i Skali stali, i da rasvetle pojedine okolnosti vezane za odnos Moldera i Skali ali i njihove prethodne slučajeve. Uloge su pripale Robetu Patricku i Anabet Giš koji su glumili agente Dzona Dogeta i Moniku Rejes. Molder i Skali se u osmoj i devetoj sezoni pojavljuju samo u epizodnim ulogama, ali je Skali ipak više prisutna u seriji u poslednje dve epizode. Režiser Kris Karter se nadao da će sa novom postavom serija imati bar još nekoliko sezona, i da će zabeležiti porast gledanosti, ali to ipak nije bio slučaj.

Serija se završava epizodom koja traje dva sata pod nazivom The Truth a prikazana je 19-og maja 2002. godine. Iako je bio svestan da se serija neće prikazivati, Kris Karter nije dao odgovore na konačna pitanja i time zatvorio priču oko Dosijea X. Možda upravo u nadi da će serija doživeti nastavak i da će uspeti da okupi glavnu ekipu, i vrati seriju na staze stare slave. I evo, 14 godina kasnije, to mu je pošlo za rukom.

dosijex1

Treba napomenuti i da seriju prate i dva filma, zamišljeni kao nezavisne priče, ali koje u svom osnovu imaju ono sve što su Skali i Molder radili. Prvi film je izašao 1998. godine pod nazivom X-Files: Fight the Future, a drugi 2008. godine pod nazivom X-Files: I want to believe.


Takođe treba pomenuti i još neke likove u seriji koji su  takođe vrlo bitni za celu priču, a to su pomoćnik direktora FBI  Walter Skiner (Mitch Pileggi), koji je pomagao i štitio Moldera i Skali koliko je to god bilo moguće, i pružao im preko potreben informacije rizikujući time svoju poziciju u FBI, zatim Pušac (William B. Davis) kao jedan od glavnih organizatora nadolazeće kolonizacije, Usamljeni Revolveraši (Dean Haglund, Tom Braidwood i Bruce Harwood) koji su takođe bili verni saveznici Molderu i Skali, i specijalni agent Alex Krajček ( Nicolas Lea) čija je uloga varirala između marionete negativaca do pomoćnika Moldera i Skali.  


Dosije X je poslužio kao inspiracija za seriju Millenium koja se takođe bavi paranormalnim pojavama, ali na malo drugačiji način, sa Lansom Henriksenom u glavnoj ulozi, koji tumači lik agenta u FBI Frenka Bleka. Serija je imala tri sezone u periodu od 1996-1999. godine.

Dejvid Duhovni je posle Dosijea X imao i velikog uspeha sa serijom Californication u kojoj je igrao glavnu ulogu, ali mu popularnost nije donela proboj u Holivud, na način na koji je on to očekivao. Džilijen Anderson je imala nekoliko zapaženih uloga u serijama od kojih su najznačajnije uloge u serijiama CrisisThe Fall, Hannibal i pritom se pojavila u nekoliko filmova. Ipak, ono što je obeležilo njihove karijere i donelo im svestku slavu jesu uloge u Dosijeu X.

Nastavak serije je premijerno prikazan 24. januara 2016. godine i ima 6 epizoda. Svih šest epizoda je već prikazano, i mišljena o seriji su podeljena. Najvažnija stvar je da se originalna glumačka postava obrela i u nastavku, i ako se oko nečega svi slažu to je da je jedino tako ova serija imala neke šanse da napravi come-back. Serija je otvorena na najbolji mogući način epizodom pod nazivom My Struggle, vraćanjem u priču Vladinu zaveru, vanzemaljce i ono kroz šta su Skali i Molder prošli. Odmah je doživela ogromnu gledanost jer je postalo jasno da je magija režisera i glavnih glumaca i dalje tu – Molder i Skali bivaju ponovo uvučeni u teoriju oko vanzemaljskih otmica, ugradnje implanata, i potencijalnoj kolonizaciji i vraćaju se na stara radna mesta u FBI-u gde su ponovo otvoreni Dosijei X. Skali otkriva da njen DNK sadrži elemente vanzemaljskog porekla, i potvrđuje svoje sumnje. Ponovo se pojavljuju likovi poput Waltera Skinera i Pušača, i cela priča se nadovezuje na stare sezone. dosijex2

Nakon toga slede četiri epizode koje se bave pojedinačnim slučajevima, oko kojih su mišljena malo podeljena, ali u priču ulaze dva nova FBI agenta – agent Miler ( Robbie Amell) i agent Ajnštajn (Lauren Ambrose) koji pomažu Molderu i Skali. Međutim, u poslednjoj epizodi desete sezone, otvara se prostor da ova dva agenta budu i te kako uključeni u nastavak priče. Poslednja epizoda nosi naziv My Struggle 2 i u njoj Kris Karter ponovo otvara prostor za nastavak serije, jer je postalo jasno da konačne odgovore nećemo dobiti ni u ovoj sezoni. Cela tema oko kolonizacije postaje aktuelna, teorija da je Vlada još od 50-ih godina prošlog veka radila na tajnim projektima menjajući DNK stanovništva bez njihovog znanja preko preko redovnih vakcinacija se manifestuje u vidu masnovnih zaraza. Skali se uz pomoć agenata Milera i Ajnštajna bori da pronađe rešenje i lek za zarazu koristeći svoj DNK jer dobija informaciju da je ona imuna na taj virus zbog testova koje su na njoj vršili kada je oteta, a Molder pokušava, kao i uvek, da sam pronađe istinu, ali i on biva zaražen. Sezona se završava pojavljivanjem svemirskog broda iznad mosta na kome se nalaze agent Miler, Molder i Skali.

Da li će iko biti otet, i ako to bude slučaj, ko će to biti? Da li će Skali uspeti da napravi protiv-otrov i izleči Moldera i stvori vakcinu koja će suzbiti zarazu? Šta se dešava sa Pušačem, i kakva će njegova dalja uloga biti? Hoće li agent Ajnštajn preživeti zarazu, i kakvu će ulogu ona i agent Miler imati u budućnosti? Da li će jedino rešenje za spasavanje Moldera biti uzmanje matičnih ćelija od Vllijama, sina Moldera i Skali? Na sva ova ali i mnoga druga pitanja – odgovor ćemo morati da sačekamo. Majstor zapleta Kris Karter očigledno ima još kečeva u rukavu pomoću kojih pravi kvalitetnu priču koja istovremeno nosi i veliki komercijalni uspeh.

dosijex3

Iako kritike variraju, generalna ocena, za novu Dosije X sezonu na koju su fanovi 14 godina čekali, pozitivna je. Nema bitnih odstupanja od stare priče, Dejvid Duhovni i Dzilijen Anderson i dalje odlično igraju svoje uloge i mišljena su da bi teško da bilo prepoznati da je 14 godina prošlo od zadnje epizode da nema par bora na licu Džilijen Anderson i par kilograma viška koje je Dejvid Duhovni nabacio. Pozitvne komentare je donela i odluka da se špica i naslovna numera ne menjaju, da ostanu autentični. Iz komentara se može zaključiti da fanovi koji su seriju pratili od samog početka imaju pozitivno mišljenje o nastavku, dok se kod „new-age“ fanova mišljenja malo razlikuju. Ono što je za producente najbitnije je da činjenica da su komercijalni uspeh i gledanost opravdali očekivanja, što znači da ćemo biti u prilici da i u budućnosti pratimo seriju, sve do velikog finala cele priče, a samo takvo finale ovakva serija i zaslužuje. Da li će finale biti servirano u sledećoj sezoni, ili ćemo imati priliku da gledamo više sezona – ne zna se.

Da rezimiramo- Dosije X je serija koju ,jednostavno, ili volite ili ćete je tek zavoleti. Ukoliko ste gledali seriju ranije, pretopstavljamo da ste zadovoljni nastavkom, i da sa nestrpljenjem iščekujete sledeću sezonu i dalji rasplet priče. Ukoliko niste- naša preporuka je da svakako pogledate.

Nemanja Antonić

Autor: Nemanja Antonić

Fitnes instruktor i veliki ljubitelj Živana Raˇosavljevića.