Nije slučajno da se jedan od najistaknutijih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije, Miodrag Petrović Čkalja, rodi 1. aprila 1924. godine u Kruševcu, na dan šale. Iako nadimak Čkalja žnači „krakat i žgoljav“, upravo svojom upečatljivom pojavom i vrhunskim talentom ovaj glumac je uspeo da osvoji mnoga srca svojih savremenika.

Čkalja je kao mladić svoj razvoj započeo studijama veterine u Beogradu, ali mu je hobi i velika strast bila gluma. Vrlo brzo njegov talenat biva zapažen kada 1945. godine postaje član Dramskog studija Radio Beograda i prvu popularnost stiče u emisiji Veselo Veče.

Međutim, prva jugoslovenska humoristička serija Servisna stanica (1959) ne samo da je od Čkalje načinila jednog od najtraženijih komičara, već je toliko zainteresovala gledaoce Televizije Beograd da je pokrenut ,,trend” praznih ulica nedeljom uveče. Vikend je bio rezervisan za razbibrigu i druženje sa čovekom koji je umeo najtežu stvar na svetu – da nasmeje ljude.

Ostvarivši mnogobrojne uloge u pozorišnim predstavama, Čkalja je ipak ostao najpoznatiji po više od 80 snimljenih televizijskih serija i filmova.

Neke od legendarnih uloga koje pamtimo su:

1. Stric Gvozden u seriji Ljubav na Seoski način (1970).

Serija prati događaje mladića Milorada, koga stric Gvozden i deda Paun pokušavaju na silu da ožene s Radmilom, najbogatijom ženom u selu.

2. Jare u seriji Kamiondžije (1973)

Nezaboravni tandem Pavla Vujisića i Čkalje trajao je 10 godina. Popularnost ovog komičnog dueta stvorila je potrebu za filmom Paja i Jare i nastavkom Kamiondžije opet voze (1983). Međutim, prema svedočenju Mirjane, supruge Pavla Vujisića, ova dva velika glumaca koliko god da su u kadru delovali saglasno u pravom životu to nije bio slučaj. Čkalja je glumio i preglumljivao što je Paju dovodilo do ludila, kao čvrstog zastupnika naturalizma. Kada je trebalo da se snimi nastavak Kamiondžije opet voze Vujisić je na saradnju pristao tek nakon godinu dana premišljanja.

 

3. Ujka Firga u seriji Vruć vetar (1980)

Priča prati život nesrećnog Šurde u kojem Čkalja kao ujka Firga daje jedinstven humoristički pečat. Serija je imala svega 10 epizoda, a dve su bile prikazivane u bioskopima kao film Avanture Borivoja Šurdilovića.

Miodrag Petrović je bio dobitnik više nagrada od kojih su najznačanije Nušićeva nagrada i Zlatni ćuran za životno delo.

Iako je bio jedan od najveselijih ljudi tadašnjice, 90-te godine 20. veka Čkalji kao i mnogima, donele su velike patnje i nemogućnost slobode govora. Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnoga života, živeći u siromaštvu i bedi. Veliki čovek i umetnik umro je 20. oktobra 2003. godine tako što ga je sopstvena zemlja napustila i ostavila u njemu duboko razočaranje. Uprkos svemu, ovaj čovek iz naroda je ipak uspeo da ostavi svima po nešto u amanet, a to je veliki osmeh na lice za one dane kada nam bude najteže.

– Narod strahovito teško živi. Poznajem jednog gospodina koji je studirao elektrotehniku i kojeg su zbog politike izbacili sa posla. Sada na buvljaku prodaje neke šrafove, koještariju i, kako kaže, puna kapa mu je kada zaradi mesečno 20 maraka. To je strašno. Navikao sam da živim u slobodnoj zemlji, da mi sve bude jasno, da se ničega ne plašim. Da putujem slobodno i svuda. Da dođem na granicu, izvadim pasoš, pokažem i da mi carinik otpozdravi. E, to želim da se dogodi.


Ako vam se svideo članak slobodno nas podržite i zapratite jednim lajkom FB stranice Lifehacker.rs, jer vi dragi čitaoci ste sve što imamo! Hvala! 🙂

Milica Tomić

Autor: Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.