Prvog decembra je Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, stigao do prekretnice u svom životu – postao je otac. U istom danu je obećao da će dati 99% svojih akcija u Fejsbuku u dobrotvorne svrhe. Da li je to suviše dobro da bi bilo istinito?

Dakle, Mark Zakerberg i njegova žena, Priscila Čan, su odlučili da doniraju 99% celokupnog Markovog udela u kompaniji, što je trenutno negde oko 45 milijardi dolara. Šta ovo konkretno znači?

Konkretno, Mark i Priscila su dali obećanje da će taj novac donirati do kraja svojih života, što znači da to neće biti jednokratna donacija. Takođe, taj novac će oni prebaciti u svoju novu fondaciju, Chan Zuckerberg Initiative. U neposrednoj budućnosti, ova organizacija će se finansirati iz serije od 3 godišnje prodaje Zakerbergovih akcija, s tim da ukupna vrednost ne sme biti više od jedne milijarde dolara godišnje.

Ovo nije prvi Zakerbergov poduhvat ovakve prirode. Prošle godine ova fondacija donirala je 25 miliona dolara za borbu protiv ebole. Zakerberg je i individualno donirao 100 miliona dolara obrazovnom sistemu u Njuarku.

Ovaj par i njihovi altruistički potezi se mogu porediti sa Bilom i Melindom Gejts, čija je dobrotvorna organizacija Gates Foundation „teška“ 44 milijarde dolara.

Uprkos svemu ovome, ovo je postala jako kontraverzna tema, zato što Mark i Priscila taj novac ne doniraju postojećim organizacijama, već su osnovali svoju. Time se postiže oslobođenje od poreza na taj novac, što je i logično i nikom ne smeta.

A da li bi trebalo? Da, jer je Chan Zuckerberg Initiative registrovana kao D.O.O, što im daje puno pravo da novac ulažu u bilo koje kompanije i da lobiraju. Ovo se zapravo, u suštini, ne razlikuje od Gates Foundation, ali zbog svih skorašnjih afera o privatnosti u Fejsbuku, mnogi ne sumnjaju da Zakerberg ima skriveni motiv.

Danilo Galjak

Autor: Danilo Galjak