Britanska trkačka zelena ponovo bi ponosno jurila stazama širom sveta. Jeste, Meklaren je napravljen od strane Brusa Meklarena koji je poreklom sa Novog Zelanda ali originalna boja Meklarena je narandžasta, a poznato je da je tokom svoje istorije, Meklaren uvek bio u bojama sponzora i nikad zelen, iako je zelena trkačka boja Velike Britanije.

Englezi koji su poznati po tome što sebe smatraju najvećim tradicionalistima, ovde su napravili izuzetak i na taj način ponizili sami sebe. Ipak treba uzeti u obzir činjenicu da je Jaguar, dok je imao svoj program, svoje bolide farbao zelenu boju.

Naučno je dokazano da boje mogu uticati na čovekovo raspoloženje. Profesionalni vozači veruju da crvena donosi uzbuđenje, žuta smiruje, a srebrna „hladi“. Kada je u pitanju zelena, njih to asocira na „novi život“ kreativnost i produktivnost.

Kada se zelena boja pomene van krugova profesionalnih vozača, asocijacija na automobile je mala. Uglavnom će svi prvo pomisliti na šumu, fudbal ili proleće. U Srbiji zelena asocira i na vladavinu Osmanlija i islam… Samo oni najveći ljubitelji automobila bi pomisliti na neki Aston Martin, Jaguar ili Ostin.  Ljubitelji italijanskih sportskih automobila kada čuju reč zeleno, ponekad je prevedu na italijanski – „verde“, pa pomisle na Lamborghini Countach „Verde“.

lambo-countach-920-12

 

Istorija pokazuje da britanska zelena nije originalno britanska. Trkačka zelena potiče iz Irske. Proizvođač automobila Napier je 1902 ofarbao svoje automobile u boju maslina. U to vreme bilo je zabranjeno trkanje u Engleskoj. Dakle, trkačka boja Britanije je potekla od jednog Irca.

Ipak, ta nijansa zelene nije napoznatija. Najpoznatija zelena, nastaje oksidacijom bakarne patine pod dejstvom kiseonika. Kip Slobode u Njujorku, je zelene boje koja je nastala ovom hemijskom reakcijom.

Vlasnici Aston Martina su Indijci koji stoje iza imena Mahindra. Nešto malo akcija ima Mercedes. Treba uzeti u obzir da su Indijci neka vrsta engleskog konglomerata i nadamo se da nećemo videti Aston Martin u npr. narandžastoj boji. Priča se da upravo oni preuzimaju Fors Indiju, tako da ne treba da iznenadi ako naprave neki svojevrstan miks. Jednostavno, ova boja je davno napravljena i mnogi su je zaboravili. Bilo bi lepo videti je ponovo na stazama.

 

Ozren Čolić

Autor: Ozren Čolić